Артроз суглобів – це переважно вікове захворювання, яке вражає суглоби (викликаючи їх деформацію) людей у віці понад 45 років.
Однак ця хвороба зустрічається і в більш молодому віці.
Сьогодні ми хочемо розповісти вам про важливість харчування при цьому захворюванні.
Що стосується харчування при артрозі, необхідно розуміти, що раціон харчування має бути збалансованим: не можна допускати брак вітамінів, жирів, вуглеводів, білків або мікроелементів.
Що можна їсти при артрозі суглобів, а що не можна
При артрозі суглобів не можна вживати наступні продукти:
- цукор і утримуючі його продукти;
- сіль (по можливості обмежити до 8 грам в день або виключити зовсім);
- алкоголь;
- жирне м'ясо і сири, незбиране молоко;
- майонез;
- копченості, соління;
- рафінована рослинна олія;
- мінеральну воду з великим вмістом солі;
- сосиски, ковбасу;
- смажені продукти;
- наваристі бульйони;
- свіжий хліб.
Що обов'язково їсти при артрозі суглобів?
- желе (без барвників та ароматизаторів!);
- желатин;
- продукти, що містять вітаміни і мікроелементи (свіжі фрукти і овочі, риба, печінка, яєчний жовток, морепродукти, боби, банани, гречка, овес, авокадо, брокколі і т. д.).
Важливо знати, що правильне харчування при артрозі суглобів полягає не лише у вживанні одних продуктів і виключення з раціону інших. Артроз суглобів обмежує також способи, які можна використовувати для приготування продуктів: їх ні в якому разі не можна смажити, тобто допускається тільки варена або, що ще краще, приготована на пару їжа.