Артроз суглобів – це переважно вікове захворювання, яке вражає суглоби (викликаючи їх деформацію) людей у віці понад 45 років.

Однак ця хвороба зустрічається і в більш молодому віці.

Сьогодні ми хочемо розповісти вам про важливість харчування при цьому захворюванні.

Що стосується харчування при артрозі, необхідно розуміти, що раціон харчування має бути збалансованим: не можна допускати брак вітамінів, жирів, вуглеводів, білків або мікроелементів.

Що можна їсти при артрозі суглобів, а що не можна

При артрозі суглобів не можна вживати наступні продукти:

  • цукор і утримуючі його продукти;
  • сіль (по можливості обмежити до 8 грам в день або виключити зовсім);
  • алкоголь;
  • жирне м'ясо і сири, незбиране молоко;
  • майонез;
  • копченості, соління;
  • рафінована рослинна олія;
  • мінеральну воду з великим вмістом солі;
  • сосиски, ковбасу;
  • смажені продукти;
  • наваристі бульйони;
  • свіжий хліб.

Що обов'язково їсти при артрозі суглобів?

  • желе (без барвників та ароматизаторів!);
  • желатин;
  • продукти, що містять вітаміни і мікроелементи (свіжі фрукти і овочі, риба, печінка, яєчний жовток, морепродукти, боби, банани, гречка, овес, авокадо, брокколі і т. д.).

Важливо знати, що правильне харчування при артрозі суглобів полягає не лише у вживанні одних продуктів і виключення з раціону інших. Артроз суглобів обмежує також способи, які можна використовувати для приготування продуктів: їх ні в якому разі не можна смажити, тобто допускається тільки варена або, що ще краще, приготована на пару їжа.